Hypnotherapie bij onverwerkte rouw helpt klachten oplossen. Achter een klacht in het heden, zoals stress of depressiviteit, ligt niet zelden een onvoltooide band met een dierbare overledene verborgen. In de onderbewuste geest kunnen gevoelens lang blijven sluimeren. Met hypnotherapie kan deze rouw alsnog verwerkt worden. Het oplossen van zulke oude emoties schept vervolgens de ruimte om fysieke of mentale klachten in het heden snel te verhelpen. Het is daarom een bijzonder effectieve weg om dit soort oudere kwesties op te lossen. Het effect van zo’n behandeling is meestal een gevoel van vredigheid en rust, van in het reine komen met een stuk levensgeschiedenis dat nog niet was afgerond.

Sluimerende wond

Opvallend vaak speelt ergens een dierbare overledene een rol in het verhaal van de cliënt. Dat kan een ouder of partner zijn die jong is overleden, of een tragisch gestorven broertje of zusje. Maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een opa of oma die voor de cliënt vroeger een bijzondere betekenis had.

Als er gevoelsmatig sprake was van een warme, voltooide band, dan zal de blijvende herinnering werken als een versterkende kracht binnen de onbewuste geest. Maar als de band gevoelsmatig onvoltooid was, dan is het omgekeerde meestal het geval: het overlijden blijft een sluimerende wond die gepaard gaat met gevoelens van gemis, verdriet, boosheid of spijt.

“Kon ik nog maar eens zeggen hoeveel ik van haar hield”

“Kon ik nog maar eens zeggen hoeveel ik van haar hield”, is een veelgehoorde uitspraak. Of: “Ik vind het nog steeds zo erg dat ik er niet was toen hij mij nodig had.” En er zijn heel veel mensen die, naarmate ze meer inzicht krijgen in de blijvende impact van hun jeugd en opvoeding, het gevoel overhouden dat ze zo graag nog iets zouden willen uitpraten met een ouder die allang is overleden.

Het is mogelijk om met hypnotherapie alsnog een vorm van ‘closure’ te vinden die zulke knagende gevoelens tot rust brengt. De mogelijkheden om het verbeeldend vermogen van de hypnotische staat te benutten zijn vrijwel onbeperkt. De cliënt kan in hypnotische staat een bijzondere ‘hereniging’ met een dierbare overledene ervaren. De cliënt beleeft hierbij als in een droombeeld dat de overledene levensecht aanwezig is als persoon. Hij/zij kan uitspreken wat hij/zij altijd nog graag had willen zeggen. Hij/zij ontvangt ook antwoorden of beelden van de overledene terug. De ontmoeting heeft dus het karakter van een dialoog.

Hypnotherapie bij onverwerkte rouw helpt klachten oplossen: het effect is enorm. De ‘hereniging’ heeft altijd een diepe emotionele impact – tranen kunnen overvloedig vloeien – en het eindresultaat is zonder uitzondering een totale transformatie van de eerdere, onopgeloste gevoelens.

“Was dit echt?”

Dit vragen sommige cliënten mij diep geroerd na afloop. Ja, de ervaring is zonder meer echt, net zo echt als het ontmoeten van een dierbare overledene in een droom of dagdroom. Een fenomeen dat overigens veel vaker voorkomt dan men zou denken. Een wetenschappelijke survey uit 2016 onder mensen die recent hun partner hadden verloren gaf bijvoorbeeld aan dat ruim de helft van hen een dergelijke ervaring had gehad.

Hoe we zo’n ervaring duiden is afhankelijk van het wereldbeeld van waaruit we vertrekken. Enerzijds zijn er heel nuchtere neuropsychologische verklaringen voor dit fenomeen. Anderzijds zijn er mensen met een levensovertuiging waarin overledenen in enige vorm blijven voortbestaan. Zij twijfelen er niet aan dat zij de dierbare overledene ook werkelijk hebben ontmoet. Vanuit hypnotherapeutisch oogpunt maakt het niet uit in welke wereldvisie, spirituele overtuiging of persoonlijke zingeving de cliënt zijn of haar ervaring plaatst. Waar het om gaat is dat de ‘hereniging’ altijd, zonder enige uitzondering, een diep helend effect heeft op de onvoltooide gevoelsband met de overledene.

Casus: vader aan de drank

Een man van begin vijftig, laten we hem Bert noemen, merkte dat hij zowel in zijn werk als in zijn privéleven nog altijd de zware bagage uit zijn jeugd tegenkwam. Een verhaal van een drinkende vader en veel fysiek geweld in het gezin. Als puber had hij eindeloos geprobeerd de vrede te bewaren, maar vooral moeten ervaren dat hij niet bij machte was de kracht van de alcoholverslaving te doorbreken. Vader was jaren terug overleden, maar zijn handelen had zijn moeder, zijn broers en hemzelf voor het leven getekend. Bert zou niets liever willen dan zijn boosheid en frustratie nog eens kunnen uitspreken naar zijn vader. Maar eigenlijk zou hij nog liever willen weten of vader, waar die nu ook mocht zijn, spijt had van zijn slechte gedrag.

In een hypnotische staat beleefde Bert een bijzondere ontmoeting met zijn overleden vader, die levensecht aan hem verscheen. Hij kon al zijn opgekropte frustratie en verdriet met hem delen. Vader was ouder en wijzer geworden, betoonde diepe spijt en liet weten dat hij zijn levenslessen had geleerd. Vader bracht ook aan Bert over dat hij voortdurend bij hem was, om hem nu alsnog de steun te geven die hij tijdens zijn leven niet had kunnen geven.

Zoals gebruikelijk was het effect van deze hypnotische ‘hereniging’ groot. Bert voelde dat een enorme last van hem was afgevallen. In de weken daarna heeft hij mij nog regelmatig bericht dat het wel leek of er een soort licht in hem was gaan schijnen en dat opeens allerlei nieuwe sporen in zijn leven leken te openen.

Casus: suïcide van broer

Een succesvolle zakenvrouw van midden veertig droeg een grote emotionele wond met zich mee. Haar broer had op 21-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. In die jaren stortte zij zich helemaal in het vrolijke studentenleven. Ze had wel gemerkt dat haar broer zich steeds verder terugtrok, maar had weinig contact met hem ‘omdat ze het zo druk had’. Sinds zijn tragische dood werd ze tot in haar dromen achtervolgd door een gevoel van schuld, omdat ze er niet voor haar broer was geweest.

De hypnotische ‘hereniging’ was alles wat deze vrouw nodig had om de oude wond te helen. Haar broer verscheen aan haar zoals ze hem kende voordat hij depressief werd: hij maakte grapjes en zong zelfs de liedjes voor haar waar ze vroeger samen zo blij van werden. Hij had rust gevonden, verzekerde hij haar, ze hoefde zich geen zorgen te maken.

Ook voor deze cliënt opende de emotionele ontlading van de ‘hereniging’ een totaal nieuw hoofdstuk in haar leven.

Closure met overledene

Hypnotherapie bij onverwerkte rouw helpt klachten oplossen. Deze voorbeelden laten treffend zien hoezeer de onbewuste geest zichzelf gevangen kan houden in oude, onverwerkte emoties. In fysieke zin is de dood een definitief afscheid, daar valt niets aan terug te draaien. Maar emotionele ‘closure’ met de overledene – in jargon gezegd: een verdrietige of pijnvolle ervaring herkaderen naar een gevoel van afronding, vergeving of dankbaarheid – is een proces dat met behulp van therapeutische hypnose op ieder moment in het leven kan worden ervaren. Zoek hier een therapeut die je kan helpen.

Door Demetrius J. Waarsenburg (1964 – 2021)

Literatuur:
dr Raymond Moody, Reunions: Visionary Encounters with Departed Loved Ones, 1993