Overleven!

Hoelang voel jij je al zo moe? Hoelang loop je al rond met het gevoel dat je anders bent?
Hoe vaak heb je het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt?
Hoe vaak wordt er niet tegen je gezegd dat jij het altijd moeilijker maakt dan nodig?
Of hoe vaak wordt er tegen je gezegd: “stel je toch niet zo aan”.

Je hebt het gevoel vast te zitten en je niet wordt begrepen. Je voelt je vaak eenzaam.
Je gaat steeds meer aan jezelf twijfelen en denk soms dat je gek bent. Dat terwijl je:

  • heel veel in je mars hebt en je snel in de gaten hebt wat er moet gebeuren
  • creatief en oplossingsgericht bent
  • anderen makkelijk aanvoelt, weet wat ze nodig hebben
  • naar diepgaande contacten streeft.

Je ervaart emoties, die je van het ene op het andere moment volledig uit het veld doen slaan, terwijl je eigenlijk de draaiende kracht achter veel dingen bent. Je voelt je een ‘Drama Queen’. Terwijl je eigenlijk heel goed weet wat je allemaal wilt, hoe je het wilt en goed bent in dat wat je doet, word je overvallen door onzekerheid en faalangst. Je blokkeert. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je vastzit.

Hoog Sensitief?

Misschien herken je al veel van wat hier boven staat bij jezelf. Dit is maar een kleine greep aan symptomen die erop kunnen wijzen dat je een Hoog Sensitief persoon (HSP) bent. ( je kunt hiervoor een test doen die je op de website kunt vinden).

Uit onderzoeken van onder andere Elaine N. Aron is naar voren gekomen dat ongeveer 20 % van de wereldbevolking externe prikkels op een andere, diepere, intensievere manier verwerkt en analyseert. Zij merken veel op, zijn invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol.

achtbaan-van-emoties

Een achtbaan van emoties

Er is ook gebleken dat personen met HSP in het dagelijks leven meer stress, depressieve gevoelens, angstgevoelens en meer lichamelijke ongemakken ervaren dan niet HSP’ers. Doordat bij HSP’ers gebeurtenissen die schokkend of pijnlijk zijn extra hard binnenkomen, zijn ze bevattelijk voor een psychische kwetsing. Zij hebben meer tijd nodig om te herstellen, waar soms met onbegrip en irritatie op wordt gereageerd, wat weer als extra pijnlijk wordt ervaren.
Zo kan er een achtbaan van emoties ontstaan van verdriet, angst, machteloosheid, schuldgevoel, onbegrip en boosheid.

Zelfbescherming

Heel belangrijk voor een HSP’er is: leren omgaan met je sensitiviteit en de emoties die er zijn. Je wilt je staande houden in deze wereld.

Je hebt uit zelfbescherming muren om je heen gezet om de pijn niet te voelen, dit kost veel energie. Muren houden je helaas niet alleen weg bij de pijn, maar ook vaak bij gevoelens zoals liefde en schoonheid. En deze muur laat ook niet toe dat je liefde voor jezelf kunt voelen.

Als de muur plotseling instort word je overstroomd door verwarrende en soms verpletterende emoties. Het kan dan gebeuren dat je ziek wordt, overspannen raakt of in een burn-out terecht komt.

Hypnotherapie geeft bewustwording

Door bewust worden wat onbewust ligt weggestopt en pijnlijke ervaringen verwerken wordt een proces opgestart dat de HSP’er weer krachtig maakt. Maar ook de voordelen van HSP leert benutten. Je psyche wordt geheeld en je kwaliteit van leven verbetert voel- en zichtbaar. Als ervaringsdeskundige kan ik je zeggen dat dit het beste is wat je als HSP’er kan overkomen.

Hypnotherapie aangepast op de verwerking van de HSP’er is een zeer doeltreffende therapie. Om het onbewuste te bevrijden van pijnlijke ervaringen. In combinatie met Ik-versterkende ondersteunende technieken wordt het leven van een HSP’er weer zoals het hoort te zijn: ‘Fijn”.

Je gaat weer genieten van de kleine dingen om je heen, hebt meer plezier. Eigenwaarde, zelfvertrouwen en liefde voor jezelf stijgen. Met rust in je hoofd en lichaam en genoeg energie bepaal je je eigen levensplan. En bent geen onderdeel meer van het plan van een ander.

Yvonne Koolen   https://innerlijkbewust.nl/