Leer de beeldentaal van je onderbewuste kennen

Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis. (Albert Einstein)

Tijdens het lezen van dit boek groeit je enthousiasme voor de hypnotherapie, dat kan haast niet anders. Henny Dekker is een ervaren hypnotherapeut met meer dan 25 jaar praktijkervaring. Hij heeft veel gereisd, en de ontmoetingen met andere culturen en religies hebben hem geïnspireerd in zijn belangstelling voor de innerlijke drijfveren van de mens. Daarbij richtte hij zich op kennis van filosofie, psychologie en antropologie. Vanwege de eigen innerlijke ontplooiing ging hij zich steeds meer richten op de symboliek van het onderbewustzijn. Daarover schreef hij zijn eerste boek: De weg naar binnen.

 

Dit boek is daarop een logisch vervolg

Het is een ontdekkingstocht, een reis door het onderbewuste, waar je symbolen en archetypen tegenkomt die de vorm van deelpersoonlijkheden kunnen aannemen. Als de beeldentaal van de innerlijke werkelijkheid na verkenning bekend wordt kunnen deze deelpersoonlijkheden met elkaar in contact gebracht worden.

Geïnspireerd door Jung kom je dan bij sprookjes, mythen, symbolen en archetypen. Verschillende archetypen en deelpersoonlijkheden worden in dit boek uitgebreid belicht en besproken, en afgewisseld met casussen, meditaties en geleide fantasieën.

Dekker vertelt dat archetypen en symbolen in meditatie en geleide fantasieën de verbeeldingskracht tot bloei kunnen brengen, en de creativiteit stimuleren. Actieve verbeelding lijkt op bewust dromen.

 

Een levendige beschrijving

Dekker schrijft in ‘gewone’ taal, waardoor de tekst voor iedereen prettig leesbaar is. Het verschil van inzicht tussen Jung en Freud wordt helder gemaakt. ‘Freud beschouwde het onbewuste als een donkere poel waar alle trauma’s en duistere wensen, met name die op seksueel gebied, lagen opgeslagen. Jung daarentegen ontdekte dat het onbewuste veel meer dan dat bevat, namelijk positieve krachten die ons, mits we ervan bewust worden, tot een vollediger mens kunnen maken.’

Na de inleiding komen achtereenvolgens: de held en de reis, het innerlijk kind, de oude wijze, de nar, de persona, anima en animus, en de schaduw, aan de orde. Lichtvoetig beschreven, beeldend, afwisselend en vol van mogelijkheden voor toepassing in de hypnotherapeutische praktijk.

 

Visualisaties

Een aantal visualisaties kunnen direct toegepast worden: de treinreis; de grot; ontmoeting met de wijze op de berg; de tempel der stilte en meer. Enkele visualisaties zijn geïnspireerd op Tarotkaarten, een zeer Jungiaanse werkwijze en erg leuk om te doen. Zo kan men lezend en oefenend volgen hoe transformatie via de hypnotherapie nu eigenlijk verloopt.

Ingrid Mehrtens

 

Reis door de innerlijke werkelijkheid, door Henny Dekker

Booklight (2014)   ISBN 9789491472565