Irene Heim schreef een mooi, groot en prachtig uitgegeven boek met heel bijzondere verhalen. De vele illustraties van Gitte Vancoillie zijn een feest! Op de grote platen is veel te zien en dit geeft naast de tekst ook al aanzet tot verder fantaseren. De uitstraling en sfeer van dit boek zijn bijzonder, ieder kind zal het graag vasthouden en bekijken. De powerverhalen kunnen zelf worden gelezen of worden voorgelezen.

De tekst is opgezet in drie gedeelten

Het eerste deel is een handleiding voor de ouder, grootouder, leerkracht of therapeut. Elk verhaal gaat over een probleem. Door je voor te stellen dat je een berg moet beklimmen wordt duidelijk dat voor sommige kinderen sommige bergen moeilijk zijn te beklimmen. Ze vallen steeds weer over dezelfde boomstronk of ze glijden uit, waardoor er geen vooruitgang in zit. Bij ieder verhaal worden tips gegeven hoe de verteller met het onderwerp kan omgaan, over het doel en de achtergrond van het verhaal en over verschillen en overeenkomsten tussen een powerverhaal en een verhaal wat je zelf verzint, een imaginatie.

Verhalen en imaginaties

Deel twee bestaat uit 20 verhalen en 5 imaginaties. Er zijn verhalen over monsters, boeven en woeste piraten, een kleine angstige zwaan in de zwanenpeuterklas, maar ook over alledaagse situaties waar allerlei dieren en kinderen een rol in spelen. Het derde deel bestaat uit tips en activiteiten rondom ieder thema. Dan wordt een passende activiteit beschreven voor de school- of thuissituatie. Voorbeelden van activiteiten zijn: het maken van een krijttekening die de toekomst uitbeeldt; meten van draagkracht en draaglast met een weegschaal; een Wuppie maken die je kan helpen als je het moeilijk hebt (activeren innerlijke hulpbron); en allerlei verschillende relevante knutselopdrachten. Deze aanpak is pedagogisch gezien doelgericht, verantwoord en ook heel leuk.

Integratieve kindertherapie

Heim gebruikt de powerverhalen als onderdeel van de integratieve kindertherapie. In ieder verhaal staat een thema centraal, zoals bijvoorbeeld: koppigheid; echtscheiding; schaamte; pesten; niet naar school willen. Er wordt een oplossing gegeven om kinderen bewust te maken hoe je om kunt gaan met doelen en tegenslagen en hoe je je kwaliteiten kunt inzetten. Dit activeert het kind om eigen oplossingen te bedenken. De imaginaties laten het kind met alle zintuigen meegaan in het verhaal waardoor het kind de hoofdpersoon wordt in het eigen verhaal. Dan worden innerlijke hulpbronnen aangesproken, zoals kracht, zelfvertrouwen en ontspanning, precies wat het kind in het moment nodig heeft.

 

Ingrid Mehrtens

Powerverhalen voor kids, door Irene Heim

Abimo Uitgeverij, Sint-Niklaas Isbn 9789059325937