Positivity, Ontdek de kracht van positieve emoties

Negativiteit kennen we allemaal

Negativiteit hangt ons soms dreigend boven het hoofd, en beïnvloedt ons zelfbeeld en ons denken. Ze sluipt in de woorden die we wisselen met anderen, waardoor onderlinge verstandhoudingen worden verstoord. Ongecontroleerde negativiteit brengt ongezonde emoties voort, zoals woede, minachting en depressie, die het hele lichaam doordrenken. Bitterheid knaagt aan de maag, de bloeddruk loopt op en schouder- en nekspieren verharden zich.

Wat is dan eigenlijk positiviteit?

Niet dat we de hele dag moeten lachen, of ‘Don’t worry, be happy‘ moeten roepen.

Positiviteit bestaat uit een reeks van positieve emoties. Van waardering tot liefde, van plezier tot vreugde en van hoop tot dankbaarheid. Het omvat ook de open geest, het tedere hart, de ontspannen ledematen en het vriendelijke gezicht. Positiviteit heeft een langetermijn invloed op je karakter, je relaties en je werkomgeving, en de nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen over het belang ervan zijn verbluffend.

Aangename gevoelens zijn veel krachtiger dan men dacht. Ze kunnen lichaam en geest veranderen en dringen net zo diep door in je instelling, geesteshouding, lichaamschemie, vermogens en relaties, als negativiteit dat doet!

Psychologie van emoties

De psychologische wetenschap dateert uit het eind van de 19e eeuw, maar emoties waren lang een taboeonderwerp. Ze waren te ongrijpbaar om een legitiem onderwerp van studie te zijn. Gaandeweg werd er onderzoek gedaan dat zich vooral concentreerde op negativiteit: depressie, agressie, spanning en alle kwalen die negatieve toestanden in het leven van mensen kunnen veroorzaken.

Fredrickson sloeg een andere weg in en bestudeerde de positieve kant: vreugde, sereniteit, belangstelling, liefde enzovoort, nog steeds zeldzaam in de emotieleer. Zij beschrijft hoe positieve emoties zich ontwikkelden bij onze voorouders en de waarde ervan voor de huidige mens. Inmiddels wordt zij beschouwd als één van ’s werelds voornaamste spreekbuizen over emotionele positiviteit.

Visualiseren en herbeleven

Een goede manier om met positiviteit in aanraking te komen is je een situatie voor de geest te halen waarin je vrolijk of speels werd, of een moment waarop jij je intens voelde leven, dat je wilde lachen en juichen, of opspringen en ronddansen. Neem de tijd om wat er opkomt te herbeleven en de vreugde weer te laten opflakkeren. Onderzoek toont aan dat de speelse neigingen die vrolijke ervaringen als deze oproepen, kunnen bijdragen tot goede mentale gewoontes, sociale banden en fysieke gezondheid. Je wordt letterlijk gedrenkt in een ander biochemisch brouwsel. Op diep niveau verandert dit wie je bent, en door die veranderingen kun je meer voldoening putten uit je leven.

Ingrid Mehrtens

Positivity, Ontdek de kracht van positieve emoties
Barbara L. Fredrickson
Spectrum, 2009  ISBN 9789049102180