Voorwaarde om te werken met oncologie is kennis van ziektebeelden en de gevolgen van kanker voor de patiënt op somatisch, psychisch, sociaal en spiritueel niveau.

Hypnose wordt ook gebruikt in de oncologie. Doel hiervan is om de symptomen te verminderen die een impact hebben op de levenskwaliteit en de therapietrouw, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, emotionele stress enz. Een systematische review (Cramer e.a., 2015) over het gebruik van hypnose bij borstkanker toont een effect van hypnose tijdens biopsies, na de chirurgische ingreep, tijdens chemotherapie en radiotherapie en bij metastasen op vermoeidheid, pijn, stress enz.

Montgomery e.a. (2014) Grégoire e.a. (2018, 2019) en Nunns e.a. (2018) tonen ook een effect op vermoeidheid, angst en emotionele stress en op misselijkheid en braken (Carlson, 2018).

Een meta-analyse (Chen e.a., 2017) toont aan dat hypnose de angst vermindert bij alle soorten kanker, vooral bij kinderen.

Gerandomiseerde, prospectieve studies met controlegroep besluiten tot de doeltreffendheid van het aanleren van zelfhypnose/zelfzorg inzake vermoeidheid, emotionele stress en cognitieve problemen die optreden na een oncologische behandeling (Grégoire e.a., 2018,2019). In Luik zijn vele onderzoeken gedaan naar hypnose bij kanker. Enkele hiervan zijn hier beschreven.