Voor artsen, specialisten en medische onderzoekers is het een vaststaand feit dat de menselijke geest in staat is zijn lichaam te beïnvloeden. Medicijnen worden zelfs pas toegelaten wanneer aangetoond is dat ze effectiever zijn dan een pil waar niets in zit: een placebo.

Er zijn bibliotheken vol geschreven over de mogelijkheden van hypnotherapie om de menselijke geest en lichaam te beïnvloeden.

Wanneer je dit optelt, is één en één twee. Hypnotherapie is een uiterst krachtige manier om het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal aan te spreken. In het Engelse taalgebied spreekt men daarom ook van mind body therapy. In Nederland spreken we voor deze tak van hypnotherapie over medische hypnotherapie of medische hypnose.

In mijn boek Medische Hypnotherapie beschrijf ik de hypnotherapeutische behandeling van de in de praktijk meest voorkomende lichamelijke klachten: hoge bloeddruk, allergieën met onder andere hooikoorts, astma, pijnklachten waaronder hoofdpijn en migraine, prikkelbare darm syndroom (ook wel spastische dikke darm genoemd), functionele dyspepsie, maagzweer, problemen rond de bevalling als zwangerschapsmisselijkheid, pijnklachten en angsten.

Toch zijn deze klachten maar het topje van de ijsberg. Er zijn veel meer klachten waar de hypnotherapie bewezen succesvol is.

  • Jaren geleden werd al bewezen dat de werkzaamheid van hypnotherapie zich op vele vlakken uitstrekt. Zo beschreef dr. Dries Fortuin (1947 – 2004) in 1992 in zijn proefschrift het gebruik van hypnose om geen last te hebben van misselijkheid rond een chemokuur (Hypnose als anti-emeticum).
  • Hersenchirurgie kan soms voor de patiënt traumatisch zijn. Zo haalt nu.nl een artikel uit het wetenschappelijk tijdschrift Neurosurgery aan. Patiënten worden tijdens een hersenoperatie uiteraard verdoofd, maar moeten soms wakker blijven om te praten met de chirurg, zodat deze kan bepalen of er hersengebieden voor spraak of beweging worden geraakt. In 2015 meldden Franse onderzoekers, dat als patiënten tijdens dit proces onder hypnose zijn, ze minder stress ervaren dan patiënten die niet worden gehypnotiseerd.
  • De Amerikaanse oncoloog dr. Carl O. Simonton (1942 – 2009) en anderen gebruikten een op het bestrijden van kanker afgestemde visualisatie. Ze ontdekten na onderzoek van 1974 tot 1981 dat de overlevingstijd van mensen met soortgelijke vergevorderde vormen van kanker in hun kankercentrum tweemaal zo lang was als bij andere vooraanstaande instituten. Vergeleken met de Verenigde Staten was dit zelfs driemaal zo lang. Tijdens de Wereld Kanker Conferentie in Buenos Aires in 1978 deed Simonton hier verslag over. In datzelfde jaar verscheen voor het publiek zijn boek Op weg naar herstel. De geleide visualisatie die ontwikkeld werd, is zijn naam gaan dragen: Simontontherapie.

Medische hypnotherapie is niet iets dat recentelijk uit is gevonden. Het is zelfs een van de oudste behandelvormen van de hypnotherapie. Zeer opmerkelijk zijn de behandelingen van de Engelse arts James Esdaile, die rond 1840 in India zo’n 300 mensen opereerde. Hij gebruikte als anesthesie (verdoving) hypnose. Hij beschreef dit in zijn boek ‘Mesmerism in India, and its Practical Applications in Surgery and Medicine’ (1845). Wat Esdaile deed staat beschreven in een artikel van Jos Olgers.

Tenslotte. Medische hypnotherapie is een behandelvorm waarin de hypnotherapeut de reguliere behandeling van de arts ondersteunt om lichamelijke klachten te verhelpen of te verminderen. Het spreekt vanzelf, dat deze hypnotherapeutische behandeling alleen gedaan kan worden door hypnotherapeuten met ruime ervaring en tenminste drie jaar opleiding op HBO niveau.

© AUTEUR: Jos Olgers.

Jos Olgers is hypnotherapeut, docent hypno- en regressietherapie, oprichter en oud-directielid van de TranceArt Academie in Den Haag.