Het komt geregeld voor dat hypnotherapeuten samenwerken met een praktijk voor fysiotherapie. Soms zelfs op regelmatige basis. Hypnotherapie kan fysiotherapie regelmatig aanvullen: complementair. Vaak heeft dit te maken met omgaan met pijn. Of aanleren van diverse vormen van ontspanning. Maar soms kan er ook iets heel anders aan de hand zijn, wat aandacht nodig heeft.

Complementair: slimme aanpak geeft een spectaculaire verbetering

Enige tijd geleden nam een fysiotherapeut contact op met een hypnotherapeute met wie hij wel vaker samenwerkte. Hij vertelde over een al wat oudere cliënte met een nieuwe heup. De operatie was heel goed verlopen. De revalidatie ging aanvankelijk ook heel goed, maar op een bepaald punt bleef het een beetje stilstaan. De fysiotherapeut wilde graag doorverwijzen, zodat met behulp van hypnotherapie duidelijk kon worden wat de oorzaak van de stagnatie kon zijn.

Tijdens de hypnosesessie bleek dat de cliënte het nieuwe gewricht eigenlijk niet vertrouwde. Hierdoor kon zij de heup niet volledig gebruiken en zij ontspande haar spieren niet. In hypnotherapie is heel veel mogelijk. In dit geval maakt de cliënte als het ware kennis met haar nieuwe heup en ze maakten samen een afspraak. De teleurstelling in haar oude heup kon zij nu ook van zich afzetten.

Het verdere verloop

Na deze enkele sessie bij de hypnotherapeut ging de revalidatie bij de fysiotherapie met reuzenstappen vooruit. Dit is een goed voorbeeld van een geslaagde complementaire samenwerking met een snelle oplossing. Natuurlijk kon deze cliënte altijd nog een vervolgafspraak maken bij de hypnotherapeute, mocht dit nodig zijn.

Ingrid Mehrtens