Trance bij de behandeling van buikpijn: de werkzaamheid van medische hypnose aangetoond.

Therapeutische hypnose is een effectieve en veilige complementaire techniek in de chirurgie en rond de behandeling van PDS (BPS), het Prikkelbare DarmSyndroom.
Dit is de conclusie van een systematisch overzicht van meta analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken door Winfried Häuser en zijn co-auteurs in de laatste uitgave van Deutsches Ärzteblatt International (Dtsch Arztebl Int 2016; 113: 289-96). 

De studie

de studie

De auteurs vonden het bestaande bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van hypnose-technieken in de somatische geneeskunde ontoereikend. Daarom hebben zij systematisch meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde proeven bekeken. Het bleek dat hypnose beter werkte dan de standaard-behandeling bij vermindering van emotionele stress, pijn, tijd die nodig is voor herstel en medicatie, in verband met medische ingrepen.
Bij patiënten met het Prikkelbare darmsyndroom, werden symptomen effectiever bestreden door ‘darm-gerichte’ hypnose dan door de behandelingen in de controlegroepen.

In de klinische praktijk wordt hypnose al veelvuldig toegepast als aanvulling op de moderne, veilige methoden voor anesthesie, met name om de angst en stress bij patiënten die een operatie ondergaan te verminderen. Opnames of begeleiding door een hypnotherapeut kan worden aangeboden. Gebruik van geluidsopnamen met oefeningen is ook effectief bij behandeling van functionele gastro-intestinale stoornissen. Verder wordt therapeutische hypnose toegepast in de tandheelkunde.

De complete studie is te vinden op: http://www.aerzteblatt.de/int/archive/article?id=177667

Ook als PowerPoint presentatie te downloaden: http://www.aerzteblatt.de/download/files/2016/05/down135918825.ppt

Samenvatting van de studie

  • Medische hypnose omvat het gebruik van hypnotische technieken, met of zonder inductie van trance.
  • Solide bewijs (van meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies van ten minste 400 patiënten) van de efficiëntie van de medische hypnose bestaat voor vermindering van pijn en emotionele stress, de duur van de interventies, medicijngebruik tijdens medische ingrepen, en vermindering van het prikkelbare darm symptomen.
  • De voorbereiding en uitvoering van medische ingrepen kan worden vergemakkelijkt door hypnose.
  • Passende suggesties door verhoogde beïnvloedbaarheid van patiënten, hebben een pijnstillende effect bij diagnostische en therapeutische interventies.
  • Hypnotische technieken, zoals het creëren van een vertrouwensrelatie met de patiënt en de therapeutische suggesties kunnen in de dagelijkse klinische praktijk worden gebruikt door alle artsen en tandartsen en kan een effectief onderdeel van de algemene arts-patiënt communicatie vormen.

Over de auteurs

Department of Internal Medicine I, Klinikum Saarbrücken, Saarbrücken and Department of Psychosomatic Medicine and Psychotherapy, Klinikum rechts der Isar, Technische Universität München, Munich: PD Dr. Häuser
Department of Psychology, Ludwig-Maximilians-Universität München, Munich: Dr. phil. Dipl.-Psych. Hagl
Dental Practice Schmierer & Kratzenstein, Stuttgart: Dr. Schmierer
Department of Anesthesiology, Universitätsklinikum Regensburg: Prof. Hansen