Steeds meer artsen adviseren hun patiënten hypnotherapie als behandeling van PDS. Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of in het Engels IBS (Irritable Bowel Syndrome). zit niet ‘tussen de oren’ , maar houdt verband met communicatie tussen het brein en de darmen. Dankzij onderzoek weten we dat informatieverwerking en -verspreiding niet uitsluitend in ons hoofd plaatsvinden, maar ook in onze buik. We hebben dus allemaal een heel slimme buik. Maar die buik kan wel in de loop van de tijd iets verkeerds hebben aangeleerd of iets belangrijks zijn vergeten – namelijk dat de darmen van oorsprong prima hun werk konden doen. De verbinding tussen ons ‘hoofdbrein’ en ons ‘buikbrein’ is de grootste zenuw van ons lichaam, de nervus vagus. Deze zenuwverbinding speelt een belangrijke rol:  ze ‘vertaalt’ gedachten in lichamelijke reacties in de darmen.

Bij de hypnotherapeutische behandeling van PDS gebruiken we het vermogen van het ‘buikbrein’ om in verbinding met het ‘hoofdbrein’ informatie te ontvangen en te verwerken. Doordat tijdens hypnose het brein meer openstaat voor helende suggesties is het mogelijk om:

  • meer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam;
  • lichaamsprocessen (darmwerking) bewuster te leren beïnvloeden;
  • te leren omgaan met stress.

Doelen stellen

Mocht je ervoor kiezen om met de hypnotherapie te starten, dan is het belangrijk dat je bij een gespecialiseerde PDS-therapeut terechtkomt. Deze hypnotherapeuten hebben de juiste kennis op het gebied van fysiologie, anatomie en darmklachten. Ze zijn in staat om jouw problemen goed te beoordelen en te behandelen. Ze houden ook nauw contact met jouw huisarts of specialist, indien jij dat wenst.

Tijdens het intakegesprek komen niet alleen je klachten, maar ook je wensen en je vragen over hypnotherapie aan bod. Het is belangrijk om de juiste informatie met elkaar uit te wisselen.

De hypnotherapeut zal samen met jou vaststellen welke doelen je wilt bereiken, hoe de behandeling eruit gaat zien en hoe vaak de sessies zullen plaatsvinden. Door veel onderzoek weten we dat de darmen minstens drie tot vier maanden nodig hebben om zich nieuw gedrag eigen te maken. De behandeling zal dan ook over die periode worden verspreid.

Steeds meer balans

Tijdens de behandeling leer je verder ook hoe je zelf je ademhaling kunt beïnvloeden en stress en spanning kunt verminderen. Door bepaalde lichaamsoefeningen zul je ontdekken dat je klachten  afnemen. Je leefwijze en je voedingspatroon worden nauwkeurig bekeken en, waar nodig, aangepast. Door dit alles hoef jij niet meer afhankelijk te zijn van je klachten. Je neemt de regie weer in eigen hand.

Naast de regelmatige afspraken in de praktijk, die een tot anderhalf uur duren, ga je ook thuis oefeningen doen. Na iedere afspraak krijg je een geluidsopname mee. Zo blijf je jouw darmen en brein trainen om in balans te komen en te blijven.

Blijvende verandering

De veranderingen zijn vaak geleidelijk merkbaar. Jij voelt je steeds vaker goed, meer ontspannen en energieker. Je brengt minder vaak (of juist vaker) een bezoek aan het toilet. Je buik zal steeds minder om (negatieve) aandacht vragen.

In de weken en maanden na afronding van de therapiesessies gaat de verandering nog door. Je kunt naar de geluidsopnames blijven luisteren en je kunt de meegekregen oefeningen en tips blijven toepassen om de resultaten van de behandeling te onderhouden.

Wetenschappelijk bewijs

Darmgerichte hypnotherapie bij PDS is een van de meest wetenschappelijk onderzochte toepassingen van hypnotherapie. Het eerste onderzoek werd uitgevoerd door professor Peter Whorwell in 1984 in Groot-Brittannië.[1] Uit dit onderzoek bleek dat 75% tot 80% van de PDS-patiënten die met hypnotherapie waren behandeld een zeer sterke vermindering van hun klachten ervaarden. De vele onderzoeken die sindsdien hebben plaatsgevonden bevestigen de grote effectiviteit van hypnotherapie bij PDS.

Hypnotherapie wordt nu vooral nog beschouwd als tweedelijns behandeling, wanneer medicatie en voedingsaanpassingen onvoldoende helpen. Het is echter zeker een therapie die in de eerste lijn toegepast zal kunnen worden.[2] [3]

Mocht je benieuwd zijn of hypnotherapie ook voor jou zal werken, neem dan contact op met een PDS-hypnotherapeut in jouw omgeving en laat je informeren over wat nodig is om de behandeling te starten.

Dorota Kooij, Andere Weg – PDS-therapie, hypnotherapie en integratieve psychotherapie
www.anderewegnemen.nl

[1] Whorwell, P. J.; Prior, A.; Faragher, E. B., Controlled trial of hypnotherapy in the treatment of severe refractory irritable-bowel syndrome. In: The Lancet, Vol. 2, No. 8414, 1984, p. 1232-1234.

[2] Flik C.E., Hypnotherapy in the management of irritable bowel syndrome (proefschrift). Utrecht: UMC Utrecht, 2018.

[3] Recomendation NICE Guidelines for Irritable Bowel Syndroom, nr.61, 2017