Ester Ribera Gonfaus werd geboren in een Catalaans dorp (Spanje) en woont sinds 1987 in Hilversum.

Zij was in mei 2018 te zien in de documentaire Hypnose op Recept.

hypnotherapie bij onverklaarde lichamelijke klachten

Zij studeerde cum laude af als hypnotherapeut, psychosociaal therapeut en PDS therapeut. Zij ontwikkelde van kleins af aan een grote interesse in de gevoelens van al het leven. Dit heeft zich als een passie ontwikkeld in haar werk.

Hoe ben je ertoe gekomen om hypnotherapeut te worden?

Er gebeurde veel in mijn leven, in een korte tijd. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een manier van werken die beter bij mij paste. In een gids over opleidingen las ik over hypnotherapie. Ik heb me ingeschreven voor een open dag bij Academie Hypnos. Toen dacht ik: ‘Dit vak zou ik graag willen leren, dit past bij mij’.

Heb je een speciale interesse binnen het vak?

Vooral de onverklaarde lichamelijke klachten vind ik heel interessant. Mensen die soms puur komen voor pijnklachten kunnen gaan inzien hoe belangrijk ervaringen uit het verleden, met ouders en met kinderen daarbij zijn. Dat stress en spanning over wat iemand heeft meegemaakt een rol spelen bij hun klachten. Behandeling met hypnotherapie biedt de mogelijkheid om weer beter in balans te komen, doordat oude pijn verwerkt kan worden.

Wat betekent precies die persoonlijke balans?

Dat iemand weer kan ervaren wie hij of zij is, en dat dat gewoon goed is. Het gevoel van: ‘Ik ben oké.’ De kwaliteit van leven kan zeker verbeteren, en in de behandeling krijgt de patiënt instrumenten om zelf weer verder te kunnen. Natuurlijk hebben wij geen toverstafje, en de klachten gaan ook niet altijd helemaal weg. Wij behandelen iedereen op maat, het gaat om herstel van een gezonde basis.

Hoe bevalt het je om praktijk te voeren?

Ik vind het heel mooi en boeiend, vooral omdat iedereen uniek is. Gewoon luisteren en er zijn is al heel belangrijk. Je werkt ook met gevoel van cliënten, want men moet het gevoel toelaten om te kunnen veranderen. Vanwege de pijnklachten heeft iemand soms al lang het gevoel niet willen toelaten. Soms sta je perplex van wat er naar buiten komt en hoe iemands wereld daardoor kan veranderen.

Hoe is jouw contact met het Isala ziekenhuis tot stand gekomen?

Ik ontmoette Emile Keuter bij Academie Hypnos. Hij werkt sinds 1996 als algemeen neuroloog in het Isala Diaconessenhuis te Meppel. Daar zet hij zich in voor mensen met onbegrepen lichamelijke klachten, onder andere door een speciaal spreekuur voor hen te organiseren. Hij vroeg mij om bij hem te komen werken want hij besefte dat hypnotherapie bij veel van zijn patiënten goede resultaten zou kunnen opleveren.

Wat zijn de klachten van de patiënten die de neuroloog naar jou verwijst?

Mensen met een lichamelijk of geestelijk probleem waarvoor de arts geen verklaring of oplossing meer heeft kunnen aanbieden ook niet met medicatie. Soms is dit na een ongeluk, of na een operatie. Deze patiënten blijven na de medische behandeling veel klachten houden, zoals bijvoorbeeld: chronische pijn, trillen, slaapproblemen, hoofdpijnen, trauma’s, angsten.

Hypnose op recept

In het televisieprogramma ontving ik een patiënte met fibromyalgie. Daarbij zijn de spieren gespannen, samengetrokken, en dit geeft pijn in de gewrichten. Dat alles leidt tot meer pijn en veel stress. Hypnotherapie geeft hierbij vaak goede resultaten. Het is goed dat er naast de reguliere zorg een therapie is die een mogelijke oplossing kan bieden. Want onbegrepen klachten leiden tot veel frustratie, voor zowel arts als patiënt.

[Een interview door Ingrid Mehrtens]