In januari 2021 verscheen in de Libelle het artikel “Hypnose als wondermiddel” over hypnotherapie. Het is een artikel met uitleg over hypnotherapie door een hypnotherapeute en een ervaring van een cliënte. Hypnotherapeute Sonja Oosterom vertelt hoe hypnotherapie werkt, En een cliënte, Suzanne (45) met rijangst vertelt hoe hypnotherapie haar geholpen heeft haar angst te overwinnen. Er wordt uitgelegd wat trance is en hoe je in trance contact maakt met jouw onbewuste vermogens om jouw problemen op te lossen. Je kunt de PDF van het originele artikel bekijken zoals het gepubliceerd is in Libelle of de tekst hieronder lezen.

HYPNOSE ALS WONDERMIDDEL

“Goedenavond dames en heren,” kondigt de presentator aan, “welkom bij de Rasti Rostellishow, vol spanning en sensatie! Je verstand zal weigeren te accepteren wat je eigen ogen zien. Er zijn dingen tussen hemel en aarde die we met ons normale menselijke verstand niet kunnen verklaren.” Als de beroemde hypnotiseur vervolgens het podium betreedt, laat hij mensen uit het publiek onder hypnose geloven dat citroenen perziken zijn (en dat ze dus vooral lekker een hap moeten nemen) of dat ze poedelnaakt voor een volle zaal staan (waarop ze panisch hun geslachtsdelen bedekken). En zo bleven we sinds de jaren tachtig en negentig achter met het idee dat hypnose iets ongrijpbaars is waardoor we de controle verliezen en onszelf voor gek zetten.

TWEE WERELDEN

Toch heeft Suzanne (45) een heel andere ervaring. Want tijdens de twee hypnosessies die zij deed om van haar autosnelwegangst af te komen, was ze helemaal niet van de wereld. “Na een uitgebreid voorgesprek waarin we spraken over de herkomst van mijn fobie en hoe die me belemmerde, hielp de therapeut me te ontspannen en begeleidde ze me naar een diepere laag in mezelf”, vertelt ze. “Comfortabel in een makkelijke stoel was ik lichamelijk superrelaxed, maar ik wist van begin tot eind wat er gebeurde en was helemaal bij.” Om er geen misverstand over te laten bestaan dat de theaterhocuspocus van Rostelli niets, maar dan ook niets te maken heeft met wat hypnotherapeuten doen, spreken die laatsten liever van trance in plaats van hypnose.

STAAT VAN DIEPE ONTSPANNING

“Het is een staat van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn”, legt gekwalificeerd hypnotherapeut Sonja Oosterom uit. Ze heeft een praktijk in Naarden en is ook verbonden aan een medisch centrum. “Een toestand die je kunt vergelijken met dagdromen of helemaal in een film zitten en niet precies meer meekrijgen wat er om je heen gebeurt.” Het denken verschuift naar de achtergrond, en meer naar binnen gericht en minder in het hoofd kan contact worden gemaakt met het onderbewuste. Zonder ook maar een moment de controle uit handen te geven trouwens, want er blijft altijd een ‘waakzame ik’ aanwezig. Het voelt alsof je in twee werelden tegelijk bent”, weet Suzanne. “De ‘gewone’ buitenwereld waarvan je je nog steeds bewust bent, en een diepere binnenwereld.”

Lees verder in het artikel “hypnose als wondermiddel”