Aan de telefoon een emotionele moeder ” Ik weet niet hoe ik mijn dochter kan helpen, ze is verdrietig, depressief en boos omdat haar relatie gestopt is. Ze wil stoppen met school en wordt emotioneel als ze op haar telefoon kijkt. Zo werd door moeder het eerste contact gelegd.

Het bleek om Fanny te gaan een 19 jarige vrouw. We spraken af dat Fanny zelf contact zou opnemen.

Het intake gesprek

In mijn praktijk zit een leuke jonge vrouw. Ze kijkt me wat schuchter onder haar blonde lokken aan. Tijdens de intake vertelt ze dat ze een tijdje een vriend heeft gehad maar dat ze deze relatie een half jaar geleden heeft verbroken. Als therapeut vraag je door, niet uit nieuwsgierigheid, maar om de kern van het probleem boven water te krijgen. En toen begon het duidelijk te worden.

Wat was er aan de hand?

Haar depressie, boosheid en verdriet hadden niets te maken met rouw om haar relatie maar met pestgedrag van haar ex-vriend. Hij had via Social Media kwetsend materiaal naar haar vriendinnen gestuurd. Ze werd bespot, kreeg beledigende bijnamen en werd in verlegenheid gebracht bij vrienden. Hierdoor kwam ook de relatie met haar vriendinnen onder druk te staan. Steeds weer kwam er een berichtje op haar telefoon over wat hij over haar had geschreven.

Cyberpesten en Social Media

Social Media lenen zich uitermate goed om roddels te verspreiden. Zelf had ze al maatregelen genomen en hem geblokkeerd, maar haar vriendinnen wilde ze niet kwijt. Hoe stigmatiserend het misschien lijkt; meisjes neigen vaker naar roddelen en kletsen achter de ruggen van een ander. Vaak begint het in de ogen van de ander klein en is het onbeduidend. Tot dat je plotseling zelf slachtoffer bent van roddels en cyber pesten. Dan ervaar je wat deze intimidatie met je doet.

Wat doet cyberpesten met zelfvertrouwen?

Fanny ervoer een groot effect van dit alles op haar zelfbeeld en haar zelfvertrouwen. Ze schaamde zich en probeerde mensen te ontlopen. Uitgaan en school was onveilig en hoewel ze juist erg goed wilde presteren was haar concentratie sterk verminderd en kwamen er black-outs tijdens tentamens. Negatieve gedachten namen bezit van haar. Tegelijkertijd werd er ineens een schuld gevoel aangewakkerd en had ze twijfel of ze het niet “allemaal”anders had moeten doen. Een innerlijk conflict was geboren.

Hypnotherapie, de eerste sessie

Na de eerste sessie voelde Fanny gelijk opluchting, niet alleen door haar “echte” verhaal te vertellen maar ook omdat er in de sessie gelijk een Ik-versterking werd toegepast.
Een ik-versterking is een techniek om eigenwaarde of andere goede gevoelens te versterken. Door in een lichte trance inhoud suggesties te geven zoals ….

zelfvertrouwenDeze ik-versterking gaf haar een prettig en ontspannen gevoel. Dit gevoel kon direct meegenomen worden in het dagelijks leven.

En de volgende sessies

De volgende sessies hebben we met hypnotherapie gewerkt aan haar verdrongen emoties, haar zelfbeeld, schuldgevoel, faalangst en haar perfectionisme. Vier sessies later nam ze stralend afscheid. Hier stond geen pest slachtoffer meer maar een sterke jonge dame die aangaf: “Ik heb weer grip op mijn leven.

Aireen Nauta www.dynamischpraktijk.nl