Uw brein als medicijn

Servan-Schreiber schreef eerder zijn baanbrekende boek: Uw brein als medicijn. Daarin gaf hij inzicht in de manier waarop een bepaald deel van de hersenen ons gevoel, gedrag, bloeddruk en immuunsysteem reguleert, het ‘emotionele brein’.

Dat boek staat inmiddels bij menig hypnotherapeut in de kast, alles wat met het gebied van het emotionele brein te maken heeft behoort specifiek tot het werkgebied van de complementaire therapie.

Zoektocht naar genezing en preventie van kanker

Servan-Schreiber is een gerespecteerd wetenschapper en dat maakt zijn baanbrekende integrale benadering zo waardevol. Zijn eigen ziekteproces (hersentumor) heeft beslist bijgedragen aan de intensiteit van zijn zoektocht in enerzijds de reguliere wetenschappelijke behandeling, als anderzijds de serieuze alternatieve bijdrage aan genezing en preventie van kanker.

Een deskundige van het Integraal Kankercentrum Zuid, schrijft in het voorwoord dat dit bijzondere boek is geschreven door een unieke patiënt die door zijn eigen situatie is veranderd van een afstandelijke onderzoeker in een emotioneel, strijdbaar en nieuwsgierig mens.

Theorie en praktische adviezen

De schrijver vertelt ons zijn eigen verhaal, en geeft inzicht in wat kanker nou precies is. Wat het kan aanrichten en hoe het in theorie kan worden bestreden. Vervolgens beschrijft hij zijn studie naar een omgeving gericht tegen kanker. Voeding, toxiciteit, milieuaspecten en epidemiologie komen aan de orde. Na een terugval die de auteur doormaakte trok hij ook belangrijke conclusies over de omstandigheden die daaraan hadden bijgedragen, met name in de sfeer van stress en ontkenning.

Ga niet in zee, zegt Servan-Schreiber, met behandelaars die weigeren om met een oncoloog samen te werken en die u adviseren om de reguliere behandeling stop te zetten. Die beloven dat hun benadering gegarandeerd werkt, zolang je maar echt beter wilt worden.

Verband lichaam en geest

Een gedetailleerde serieuze aanbeveling wordt gegeven voor een voedingswijze aangevuld met supplementen. De hoofdstukken: Stress en kanker, en De angst bezweren, zijn in het kader van de hypnotherapie zeer relevant. Onderdrukte emoties, gevoelens van onmacht en persoonlijkheidstrekken worden besproken in de context van het verband tussen lichaam en geest. Servan-Schreiber belicht vormen van meditatie en imaginatie en weet dit concreet te koppelen aan de biologie van lichaam en geest.

Tenslotte vat hij zijn onderzoek samen in een drieledig advies voor dagelijkse toepassing: Het belang van het lichaamsmilieu; het effect van bewustzijn en de synergie van de natuurlijke krachten.

Ingrid Mehrtens

 

Antikanker, Een nieuwe levensstijl, door Dr. David Servan-Schreiber

Kosmos Uitgevers ISBN10: 9021511002