De Académie de Médecine (Bontoux e.a., 2013) in Frankrijk concludeert dat hypnose kan worden gebruikt voor de behandeling van acute pijn bij kinderen en adolescenten en van de bijwerkingen van chemotherapie.

Over het algemeen lijken de meest interessante indicaties de pijn bij invasieve ingrepen bij kinderen en adolescenten en de bijwerkingen van chemotherapie voor kanker. Maar het is mogelijk dat nieuwe studies het nut van hypnose bij andere indicaties zullen aantonen.

Bij de behandeling van acute pijn bij kinderen van 1 maand tot 15 jaar geeft de HAS aan dat hypnose complementair is  aan pijnstillers.

Sommige studies (Lang & Rosen, 2002, Butler e.a., 2005, Montgomery e.a., 2007) evalueerden de kostenvermindering (geneesmiddelen, duur opname ziekenhuis) dankzij hypnose, wat zowel op economisch vlak als wat betreft comfort van de zorg en patiënttevredenheid een belangrijke meerwaarde is (Defechereux e.e., 2000).

Hierna hebben een groot aantal studies het effect van hypnose in de pre-, peri- en postoperatieve fase bestudeerd (Garland e.a., 2017; Bataille e.a., 2018; Fusco e.a., 2020) voor chirurgische ingrepen (Abdominale (Corman e.a., 2016; thoracale chirurgie  (berbero e.a., 2018, Akgul e.a., 2016), orthopedische in grepen (Boselli e.a., 2018), evenals bij brandwonden (Provencal e.a., 2018; Sheffer e.a., 2018), bij behandelingen voor kanker (Amraoui e.a., 2018) en dit zowel bij kinderen als bij volwassenen (Amedro e.a., 2019; Birnie e.a., 2018; Kuttner, 2012). Ondanks methodologische tekortkomingen die het bewijsniveau vertekenen, tonen deze studies globaal aan dat hypnose de pijn, angst, de duur van ziekenhuis opname, de misselijkheid en het braken enz. helpt te verminderen, zowel bij kinderen als volwassenen.

Een studie van een ziekenhuis in Zwitserland toont aan dat hypnose een effectieve behandeling is voor pijnklachten (Berger 2010). Impact van een pijnprotocol inclusief hypnose bij ernstige brandwonden.

40 IC patiënten waarbij pijn gemeten werd met Vas (virtual analog scale). Patiënten gebruikten ook opioïde medicatie. De dosis kon geleidelijk aan naar beneden terwijl de sessies met hypnose werden gecontinueerd. Patiënten meldden minder pijn dan  controlepatiënten die geen hypnose kregen. Daarnaast werd ook minder angst gemeten, waren minder huidtransplantaties nodig en waren er lagere ziekenhuiskosten.