47 redenen om niet in therapie te gaan

Over de schrijver

Martin Appelo is psycholoog en werkt als therapeut, supervisor, docent, trainer en onderzoeker bij verschillende instellingen. Daarbij is Appelo een zeer geestige man, wat de titel van dit zinvolle boek reeds doet vermoeden. Hij schreef al verschillende boeken waarin hij op een prettige, geestige, doch uiterst realistische manier ingewikkelde onderwerpen helder weet te brengen.

In therapie

Zestig procent van de Nederlanders gaat ooit in therapie maar slechts één op de drie knapt er duurzaam van op. Dit boekje is bedoeld als hulpmiddel voor mensen die twijfelen om in therapie te gaan. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar gedragsverandering formuleert Appelo hier 47 redenen waarom je er misschien beter niet aan kan beginnen. Het boek is niet bedoeld om het beroep van therapeut in een negatief daglicht te zetten, in tegendeel. Maar van het trekken aan dode paarden of het discussiëren met betweters wordt niemand beter, aldus Appelo.

Lekkere clichés

De 47 redenen hebben als motto een lekkere, herkenbare cliché. Zoals: therapeuten zijn zelf gek; ze zullen wel denken; ik haat protocollen; ik ben wie ik ben; het probleem heeft een functie; in het oerwoud wordt niet nagedacht, en zo meer.
Waarom gaat men eigenlijk in therapie?, vraagt Appelo zich af. Het lijkt wel alsof het geloof in God heeft plaatsgemaakt voor het geloof in goeroes en therapeuten. We bezoeken geen kerken meer maar therapiecentra, meditatietuinen en survival clinics. Religieuze rituelen zijn ingewisseld voor ademhalingstechnieken, bodyscans en manieren om je gedachten te veranderen.

Gedragsverandering

De redenen om het niet aan te gaan zijn dus gebaseerd op onderzoek naar gedragsverandering. Dit blijkt namelijk erg moeilijk te zijn, het is droevig gesteld met de veranderingsbereidheid van de mens. Kijkend naar leefstijlverandering (diëten, bewegen, ademen, roken en stressreductie) dan blijkt één op de drie in staat om duurzaam te veranderen. De rest valt binnen een week tot een jaar terug. Overigens vind ik 30 procent niet zo’n slecht resultaat!

Eén reden om in therapie te gaan

Er is een formule om te bepalen of therapie zin heeft. Er zijn drie verschillende voorwaarden: innerlijke drang, discipline, interne attributie. Met de formule kun je per voorwaarde drie vragen beantwoorden. Het antwoord moet op alle negen vragen JA zijn. Dus als er één keer NEE bij de antwoorden zit, dan is therapie geen goede optie.
Het begint met onderzoek naar innerlijke drang. Deze staat voor lijdensdruk en het zien van een alternatief. Hoe meer lijdensdruk wordt ervaren, hoe groter de kans dat iemand iets aan het probleem wil doen. Om te veranderen moet er ook een alternatief mogelijk zijn voor de huidige situatie. Als dat er niet is heeft het geen zin.

 

Ingrid Mehrtens

 

47 redenen om niet in therapie te gaan… …en één om het wel te doen
Martin Appelo
Uitgeverij Lucht B.V. (2015)   ISBN 9789491729386