Online, of ‘gewoon’ in de praktijk?

Hypnotherapie op afstand.

In deze ongewone tijd waarin we allemaal bewust op afstand blijven, is hypnotherapie dan nog wel mogelijk?
Een groot deel van de NBVH-hypnotherapeuten doet nu gewoon face-to-face sessies: ontvangen van cliënten in de praktijk. Ze kunnen de 1,5 meter afstand waarborgen, volgen de hygiënemaatregelen en zorgen voor een schone praktijkruimte. Informeer bij de hypnotherapeut van je keuze wat de huidige werkwijze is.

Wat als je zelf tot de kwetsbare groep behoort of je niet zo lekker voelt, is beeldbellen dan een optie bij hypnotherapie?
Dat is zeker een optie. Veel NBVH-leden bieden ook de mogelijkheid om voor beeldbellen te kiezen. In onze ledenlijst kun je nu heel gemakkelijk zien welke therapeuten deze optie aanbieden; ga hiervoor naar https://hypnotherapie.nl/vind-therapeut/.

En hoe werkt dat, beeldbellen?
Dat verschilt per therapeut en de software die deze gebruikt voor de sessies. In veel gevallen ontvang je voorafgaand aan de sessie een link die je uitnodigt om deel te nemen. Op het tijdstip van je afspraak, zorg je dat je online bent. Het is wel belangrijk dat je alleen bent, in een ruimte waar je ongestoord kunt deelnemen aan de sessie. En dat je een camera op je computer hebt en een stabiele internetverbinding kunt gebruiken.

Als je dan op de uitnodigingslink klikt, word je vaak doorgezet naar een virtuele wachtkamer. Daar word je ‘opgehaald’ door je hypnotherapeut, waarna de videoconnectie tot stand komt.

Hoe verloopt een online sessie?
Meestal maakt de therapeut bij aanvang wat afspraken met je, voor het geval de internetverbinding tijdens de sessie verbroken mocht worden. Zodat je op ieder moment zowel bewust als onbewust weet hoe te handelen.

Je neemt deel aan de sessie vanuit je eigen ‘luie’ stoel. Een comfortabele positie helpt je om je gemakkelijk mee te laten nemen door de stem van je therapeut. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je nog steeds goed zicht hebt op het beeldscherm en de therapeut goed kunt horen.

Tijdens online sessies kiezen therapeuten er vaak voor om op een iets andere manier te werken dan wanneer je in de praktijk komt. Soms kan dat bijvoorbeeld inhouden dat een sessie korter is, en dat je een persoonlijke audio ontvangt om zelf thuis te luisteren. Je therapeut stemt zich af op wat voor jou en jouw proces het best werkt. Uiteindelijk is het doel nog steeds hetzelfde: in dialoog met je onderbewuste tot de kern van je klacht komen.

Voor- of nadeel: online hypnotherapie?
Als je in je eigen vertrouwde omgeving bent, en je voelt je daar prettig, kan dit tijdens de hypnotherapie een voordeel zijn. Bovendien hoef je geen rekening te houden met de reis naar de praktijk. Daarentegen kan het ook zijn dat jij je juist prettiger voelt als je naar de praktijkruimte kunt komen, omdat je dan even uit je thuissituatie weg bent. Of misschien vind je het duidelijker of makkelijker praten met iemand ‘live’ tegenover je. Het is heel persoonlijk.

Wil je meer weten over hypnotherapie (op afstand)? Neem dan contact op met een van onze NBVH-leden bij jou in de buurt: https://hypnotherapie.nl/vind-therapeut/